Visco – Duurzaamheid hoog in het vaandel

Bij Visco zijn we dagelijks bezig met duurzaamheid en innovatie. We kijken daarbij niet alleen naar de herkomst van de vis, maar ook naar onszelf. We willen graag een gezonde onderneming zijn met oog voor toekomstige generaties! Op deze pagina laten we zien op welke manier wij actief bezig zijn met duurzaamheid en welke ontwikkelingen we in gang hebben gezet of nauwlettend in de gaten houden.

Vis met MSC- en ASC-keurmerk koop je bij Visco

Bij Visco vinden we het belangrijk om te werken met gecertificeerde vis. We hebben het dan bijvoorbeeld over de MSC- en ASC-certificaten. Vis gevangen met het MFC (Marine Stewardship Council) certificaat is afkomstig uit duurzame visbestanden, heeft geen impact op het brede zeeleven en wordt alleen gevangen op plaatsen met goed visserijbeheer. 

Het ASC (Aquaculture Stewardship Council) certificaat is een certificaat voor gekweekte vis. Kwekerijen die dit certificaat behalen, gaan goed om met de natuur en hebben daarnaast aandacht voor de arbeiders die dagelijks met de vis werken.

Visco werkt ook met Friend of the Sea en Dolphin Safe

Naast de bekende ASC en MSC-keurmerken werken we ook met Friend of the Sea en Dolphin Safe producten. Friend of the Sea is een keurmerk voor zowel wilde vis als gekweekte vis. Het is een keurmerk dat zich richt op de visbestanden, invloed op het ecosysteem en het beheer van de omgeving. Het Dolphin Safe certificaat laat zien dat vissers geen zogenaamde ring- en drijfnetten gebruiken waar dolfijnen in verstrikt kunnen raken.   

Bij Visco doen we er kortom alles aan om te werken met gecertificeerde vis. We kijken daarbij naar wilde vis, kweekvis en leefomgeving. 

Verpakkingen worden steeds duurzamer 

Naast de inkoop van de vis is er natuurlijk ook de verpakking waar de vis in wordt vervoerd. Daarin zetten we ontzettend veel in op hergebruik en recycling in de breedste zin van het woord. Onze zalm wordt bijvoorbeeld aangeleverd in grote EPS-verpakkingen. Wij gebruiken vervolgens deze verpakkingen bij het verzenden van onze verse vis. Deze verpakkingen komen na afleveren weer terug bij onze vestiging waarna wij ze recyclen met onze Greenmax EPS compactor van Intco recycling.

Een van de ontwikkelingen waar we op dit moment mee bezig zijn bij Visco is het vervangen van plastic verpakkingen door karton. Op die manier kunnen we onze klanten vrijwel altijd duurzaam leveren.

Eigen EPS-recycling in de visindustrie

De eerdergenoemde EPS-recycling voeren we zelf uit bij onze vestiging op Urk. Dit is een unieke ontwikkeling in de visindustrie. We nemen daarmee zelf het heft in handen bij het recyclen van piepschuim. EPS is een veelgebruikt verpakkingsmateriaal in de visindustrie, maar veel mensen weten niet dat het goed te recyclen is. Meer dan 100% van een EPS-doos is bijvoorbeeld te recyclen en hergebruiken als bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Door dit zelf te doen, houden we de keten smal en hoeft het materiaal niet steeds vervoerd te worden.

Duurzaamheid heeft de toekomst

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, zijn we bij Visco veel bezig met het verduurzamen van ons bedrijf. We zien hierin niet alleen economische voordelen, maar willen ook een mooie onderneming neerzetten voor de komende generaties!